Ja mensen, het was weer een gênant onderzoek zo op onze trouwdag,
maar ik ben blij dat ik het heb laten doen. Niet omdat ik hoop had dat die lichte operatie voor mij zou zijn weggelegd, maar om alles goed te hebben onderzocht. Uitsluiten en vaststellen. De fase van onderzoeken is hiermee afgerond en de conclusie is getrokken.
Het advies van de chirurg (Slotervaartziekenhuis Amsterdam): bestraling en daarna de zware operatie. Precies waar ik me al op had ingesteld.
De darmwand is opgebouwd uit een aantal lagen. Kanker ontstaat nagenoeg altijd vanuit de slijmlaag. Hierin vormt zich eerst een poliep. Dit stadium heeft de gradatie T 0 (nul). Wanneer de poliep veranderd in een gezwel is het een T1. Daarna gaat de tumor dieper het weefsel in waarachter zich al lymfe weefsel bevindt; T2. Hier nu zit het risico: de eerste (zeer) locale verspreiding van de kwaadaardige cellen in dat gebied, in de lymfe.
Het is nooit 100% goed te zien op een echo, zo legde de chirurg uit, en de echo geeft ook altijd een iets slechtere uitkomst dan in werkelijkheid het geval is. Hij laat de plaatjes zien. "Het luistert heel nauw, want op dit plaatje is het nog rond. Ik doe dit werk al 30 jaar, heb al honderden van deze echo’s gemaakt en ik leidt al jaren mensen op. Het zijn hele subtiele verschillen, maar hier op dit plaatje zie je een „oortje” en dat is waarom ik in uw geval het risico niet neem. Ik kijk ook naar de conditie van de persoon. Kan iemand zo’n zware operatie aan? Als u een vrouw van in de 80 was geweest zou ik het zonder meer wel doen. Mocht de kanker zich toch in het locale lymfeweefsel bevinden, dan ben je waarschijnlijk al dood voordat de echte ellende begint.
In uw geval neem ik geen enkel risico. Het beeld van de echo is een fase T2. (De internist vertelde dat hij bijna alleen maar T3 en T4 ziet omdat mensen er meestel dan pas achterkomen). Eerste week bestralen, tweede week opereren, het stuk darm verwijderen en weer aan elkaar zetten. Dat is in uw geval mogelijk. „ „En hoe zit het dan met het risico dat je geen goeie controle meer hebt op de ontlasting?” "Dat verwacht ik niet. Het reservoir wordt wel wat kleiner wat inhoudt dat je wat vaker naar het toilet moet, maar dat is maar een heel klein offer in verhouding tot een permanent stoma. In het begin zal het misschien betekenen dat je 4-5 keer per dag naar de WC moet, maar naarmate het herstel vordert, wordt dat minder.
De chirurgen nemen onderling contact met elkaar op. Ik zal maandag zelf ook wel bellen, want je weet dat ik zelden bij „organiseren" de controle uit handen geef.
Wordt vervolgd…….
Annelies
Geen opmerkingen:
Een reactie posten